Alcoholgebruik kan de sfeer ten goede komen. Op festivals of feestjes is er daarom ook altijd genoeg te verkrijgen. Maar het is belangrijk om jezelf te kunnen plaatsen en dat je een goed zelfbeeld hebt. Als anderen je aanspreken op je gedrag, is het essentieel dat je er goed mee om gaat.
Het is daarentegen niet verkeerd om anderen bewust te maken van hun situatie, afhankelijk van jouw relatie met deze persoon. Toch is het vaak lastig om iemand ervan te overtuigen, omdat deze meestal defensief reageren. Het probleem ligt allereerst bij de verantwoordelijke zelf. Een bijdrage leveren kan in dit geval wel, daar waar iemand met een lang drankprobleem bijna altijd professionele hulp nodig heeft. Spreek degene niet aan op de hoeveelheden, maar benadruk de nadelige gevolgen. Probeer wanneer je samen uitgaat te beginnen met frisdrank en te letten op het tempo. Wanneer degene zich niet voor zijn daden verantwoordelijk voelt en je hem of haar toch wilt helpen, dan is het ook raadzaam om de Alcohol infolijn te raadplegen, deze is anoniem en op werkdagen beschikbaar van 09.00-17.00.
Stap nooit in wanneer de bestuurder gedronken heeft, ook is het iemand uit je kennissenkring. Regel vervoer altijd alvorens je ergens naartoe gaat. Mocht het onverhoopt toch uit de hand lopen, kan men nog altijd een taxi bellen. Mensen die meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben, mogen niet meer deelnemen aan het verkeer. Een standaardglas alcohol levert al gauw 0,2 promille alcohol in het bloed op. Het is aangetoond dat alcohol van grote invloed is op het rijgedrag van een bestuurder. Na vijf glazen is het risico op een ongeval al met 50% gestegen. Na tien glazen is de kans al maal 17. Het gevaar zit hem ook in de zelfoverschatting van de bestuurder, deze denkt vaak dat hij de volledige controle heeft in het verkeer.
Resultaten over alcoholgebruik n het verkeer zijn dan ook niet mals. Jaarlijks sterven er 250 mensen en raken er meer dan 2000 ernstig gewond.
Terug naar overzicht