Een glas alcohol per dag is goed voor de bloedvaten, mits het bij een kleine hoeveelheid blijft en men ouder is dan 45 jaar. Bij grotere hoeveelheden heeft alcohol juist het tegengestelde effect. Alcohol kan zorgen voor een te hoge bloeddruk en hartziekten.
Ook tast alcohol het slijmvlies van de maag aan , wat kan leiden tot maagklachten zoals een maagvliesontsteking of een maagzweer. Maagpijn en braken zijn bekende symptomen op een avond waarbij veel alcohol is geconsumeerd. Deze klachten komen ook voor bij personen die na langdurig, veelvuldig gebruik stoppen met alcoholgebruik. Deze klachten duiden dan op ontwenningsverschijnselen.
De lever is echter het orgaan dat het meest te verduren heeft van alcoholgebruik. Doordat alcohol door de lever altijd de voorkeur krijgt in het afbraakproces, heeft de lever geen tijd om alle andere stoffen af te breken. Een voorbeeld van de klachten is het opslaan van vet en dit kan leiden tot leververvetting. De lever vergroot en wordt dikker, tevens kan de lever ontsteken.
Als er een periode minder alcohol wordt gedronken, kan de lever zich gelukkig herstellen en verminderen de klachten. Gebeurt dit niet, dan kan in een later stadium levercirrose ontstaan. De lever functioneert dan niet meer goed en verliest een deel van het vermogen. Dit is niet meer te genezen, maar het proces zelf kan wel gestopt worden als men stopt met alcohol consumeren.
Langdurig te veel alcoholgebruik kan lijden tot hersenbeschadiging. Het geheugen functioneert een stuk minder goed, het denkproces verloopt een stuk minder snel en het aanpassingsvermogen wordt minder. In combinatie met een tekort aan vitamine b1 is een hersenbeschadiging waarschijnlijk.
Een onherstelbare vorm van hersenbeschadiging is Korsakov. Bij deze ziekte lijkt iemand in eerste instantie gezond, maar heeft deze klachten die zich verhouden met dementie bij ouderen.
Gebruik van alcohol verhoogt ook de kans op kanker. Leverkanker is wellicht het meest voor de handliggend, maar deze vorm is zeer onwaarschijnlijk als gevolg van alcohol. Men moet denken aan mond-keel-slokdarm-strottenhoofd kanker. 3 op de 100 mensen die overlijden in Nederland aan kanker, hadden een te hoog alcoholgebruik als hoofdreden.
Alcoholgebruik is leeftijdsgebonden. In de groei van een persoon brengt het nog meer schade met zich mee. Het lichaam is nog volop in ontwikkeling en met name de geestelijke gesteldheid heeft ernstig te lijden bij alcoholgebruik op jonge leeftijd. Lichamelijk zijn de organen extra prikkelbaar voor de invloed van alcohol. Het kan de groeifase van een puber ook letterlijk vertragen.
Ook ouderen moeten opletten met het nemen van alcohol. Ook zij zitten in een fase waarin hun lichaam erg veranderd. De organen werken minder goed en de weerstand gaat achteruit. Daarnaast hebben ouderen vaak medicatie, die in combinatie met alcohol gevaarlijk kan zijn. Zij hebben minder lichaamsvocht en daardoor dus ook vatbaarder.